niedziela, 14 listopada 2021

Łatwo, szybko i pyszniutko...

 Hey!

 
Dzień dobry moi mili. Po ostatniej, wieczornej publikacji dzisiaj zaglądam do Was nieco wcześniej. W sumie dzieje się tak nie bez powodu. Posty kulinarne zamieszczane późnym wieczorem to prawdziwe katusze dla łasuchów, którzy ostatkiem tchu powstrzymują się by nie zajrzeć do lodówki bądź innej "magicznej" szafeczki. Macie w swoim domu takie miejsce, w którym przechowuje się prawdziwe łakocie dla podniebienia? U mnie jest kilka takich miejsc, lecz staram się je w miarę możliwości omijać szerokim łukiem :D 
No dobrze, lecz dzisiaj nie ma potrzeby by się powstrzymywać. Kulinaria i inne wypieki robi się po to by móc je posmakować. Wczoraj będąc już bardzo zmęczoną kilkugodzinnym przesiadywaniem przed ekranem laptopa (pisanie pracy wre!) postanowiłam w końcu od niego odejść i zrobić cokolwiek innego co tyczy się naukowych zwrotów i tym podobnych. I choć początkowo zamierzałam poćwiczyć, po drodze zawędrowałam do kuchni i tak spędziłam w niej kolejną godzinę. Ot, godzina, cóż można w tym czasie zrobić? Pierwsza myśl - dobrze zjeść, może nieco nabrudzić, a później w pocie czoła posprzątać... można i tak, wszystko dla ludzi, lecz tym razem moja obecność w kuchni wiązała się z czymś innym. Dostarczeniem swojemu organizmowi troszkę zbędnych kalorii. Zbędnych lecz jak najbardziej zasłużonych, pisanie pracy nadwyręża zarówno umysł jak i ciało, prawda? Człowiek nie śpi po nocach, byleby wszystko dopiąć na ostatni guzik... Troszkę żartem, troszkę prawdą, niemniej jednak powód zrobienia czegoś co mogłoby wynagrodzić wiele godzin umysłowego wysiłku jest nie do podważenia. 

Czy mój słodki wypiek był jakkolwiek zaplanowany? Krótka odpowiedź - nie, lecz kiedy zobaczyłam na stole pyszniutkie jabłuszka od razu wiedziałam, że aż się proszą by po nie sięgnąć. Takim sposobem zrobiłam babkę z jabłkami, której przygotowanie zajęło mi mniej niż 20 minut. Przepis jest bardzo prosty, a efekt? Ciasto rozpływa się w ustach! Idealne do niedzielnej kawki, choć uprzedzam może nie dotrwać - znika w mgnieniu oka! 

Dobrem trzeba się dzielić, a więc łapcie gramaturę produktów i sposób przygotowania! 




SKŁADNIKI
4 jajka
1 szklanka cukru (białego bądź trzcinowego)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
4-5 średniej wielkości jabłek (u mnie odmiana Alwa i Cortland)
opcjonalnie cukier puder do posypania




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw przygotowujemy jabłka; obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Jajka za pomocą miksera ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie wlewamy olej. Gdy wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą, do jednolitej masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Tak przygotowaną masę wykładamy do wcześniej wysmarowanej olejem tortownicy o średnicy 24 cm. 
Babkę piekę przez okrągłą godzinę do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. 
Po upieczeniu i wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Zaletą ciasta jest przede wszystkim obłędny smak i jak sami możecie wywnioskować szybkie, proste wykonanie. Ciasto ma fajną - przypieczona skórkę z wierzchu, w środku jest natomiast przyjemnie wilgotne. 
Słodki wypiek z wykorzystaniem sezonowych owoców to must have jesiennej kuchni. Korzystajcie ze świeżych jabłek, są smaczne zarówno na "surowo" jak podane w takiej - zaproponowanej przeze mnie formie. 




Zachęciłam do przygotowania takiego wypieku? Mam nadzieję, że tak!  
Jestem natomiast ciekawa jak Wy umilacie sobie czas, jakie potrawy bądź wypieki królują na Waszych jesiennych stołach. Koniecznie pochwalcie się tym w komentarzach! Zmykam życząc dobrego tygodnia. Pa! Pa! 


45 komentarzy:

  1. Oczywiście że mam miejsce, gdzie trzymam smakołyki, ale na szczęście mnie one nie kuszą. Natomiast na ciasto zawsze się skuszę, to twoje wygląda pysznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, że zachęciłaś. Na pewno zrobię w przyszły weekend, bo na tygodniu raczej nie będę miała czasu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam jabłek! Dlaczego nie mam jabłek w domu, kiedy widzę takie pyszności? :P I to jeszcze takie szybkie. Kurczę, jutro to ogarnę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie i przede wszystkim pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetyczne ciacho! Aż ślinka leci :) Zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! No i jakie proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. My mamy taką magiczną szufladkę w domu, ale chyba muszę przed mężem zmienić lokalizację, bo jak przychodzą znajomi to później czym prędzej muszę biec kupić kolejne delicje :D - tak tak pół żartem, pół serio.

    Jak tylko czas mi pozwoli to chętnie spróbuję tej pyszności. Ostatnio mało w domu udzielam się kulinarnie.
    Za mało.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze jak chce coś piec , to wychodzi mi zakalec a Twój przepis wyglada tak apetycznie no i przepis nie wydaje się trudny ,może dam mu szanse :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie ostatnio szaleństwo z lodami. Mąż kupuje mi prawie codziennie po dwa opakowania czekoladowych. Ale ciasta też idą w ruch i w końcu piekę zamiast kupować, co sprawia mi wielką frajdę.

    OdpowiedzUsuń
  10. smacznie wygląda! ja, mając jabłka zrobiłabym racuchy z jabłkami. lubię robić ciasta ale jestem totalnym leniem jeśli o to chodzi :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku, zrobię na pewno bo przepis jest prosty a ciasto efektowne :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem zauroczona tym ciastem. Przygotuję je na pewno. Uwielbiam jak przepis jest prosty a ciasto smaczne :) Ja staram się korzystać z sezonowych owoców na maxa :) A ostatnio umiliłam sobie czas domowym ciastem pleśniak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smakowicie! Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto prezentuje się bardzo smacznie :D Super przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Totalnie zachęciłaś! Looks delicious 😋

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis. Wypróbuje w styczniu teraz jestem na detoxie od słodyczy

    OdpowiedzUsuń
  18. omg musze coś takiego zrobić kiedyś podobny robiłam z truskawkami❤
    Buziaki i pozdrowienia ❤

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajne ciasto, dorzuciłabym odrobinę cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rzeczywiście łatwo i szybko, muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne ciasto,z jabłkami wszystko jest pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne ciasto :)
    Idealne do kawy <3
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda na całkiem dobre. Myślę, że warto wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja ograniczyłam spożywanie słodyczy, zazwyczaj nie mam zbyt ich wielu w domu, i przechowuje je na stole w kuchni :D
    Ciasto pysznie wygląda, ja niestety kompletnie nie umiem piec :(
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja też mam taką szafeczkę, ale ostatnio staram się, żeby za dużo tam nie było bo inaczej wszystko znika w ekspresowym tempie :D
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Za mną dziś chodzi coś pachnącego cynamonem i zaraz chyba też pójdę coś ukręcić w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  27. ale jestem teraz głodna na takie pyszne widoki:D

    OdpowiedzUsuń
  28. Mniam, ale pysznie wygląda. Muszę upiec taką babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Takie łakocie jak najbardziej zasłużone po trudach pisania, zwłaszcza kiedy własnoręcznie wykonane. Wygląda apetyczne ^^

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak pysznie wygląda :) No pewnie, że zachęciłaś do zrobienia :)

    https://profashionworld.blogspot.com/2021/11/bezowa-sukienka-w-jesiennej-stylizacji.html

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo lubię takie łatwe i szybkie przepisy. Babka wygląda na pyszniutką:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  32. Idealnie pasowałoby do ciepłej herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mmmm tak tutaj pysznie u Ciebie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mobilizuje mnie do dalszego działania!
♥ ♥ DZIĘKUJE! ♥ ♥