CZY SĄ TU JACYŚ FANI SŁODKOŚCI?
W dzisiejszym poście chciałabym zaprezentować 5 jakże uroczych słoiczków. Ich uroda objawia się nie tylko piękną prezencją szat graficznych, ale także ZAWARTOŚCIĄ. Naturalne miodki polecone przez samą Magdę Gessler - to musi smakować. Znana twarz o niesamowitym wyczuciu i niepowtarzalnym smaku polecająca takowe miodki zapewnia klientów o genialnej jakości.
I pomyśleć, że kiedyś nie byłam fanką miodów...
Jedyną formą, kiedy zgadzałam się na ich obecność były domowe wypieki. Miodowiec mamy - ahhh, jak tu nie skosztować choć kawałeczka? No cóż na jednym kawałeczku nigdy się nie kończyło, bo jak tu było odmówić kiedy "spoglądały" na Ciebie takie pyszności! Obecność miodu? Ależ oczywiście, im więcej tym lepiej. Wyborność smaku była warta każdym grzeszkom. Choć wspominam o słodkościach warto zaznaczyć, że miód może stanowić rewelacyjną bazę wytrawnych potraw. W Internecie króluje ogrom przepisów, wystarczy się tylko zainspirować.
Miód spożywany w czystej postaci, był dla mnie nie do zaakceptowania. Chodź niekiedy byłam na niego skazana. Mam tu na myśli przeziębienie i bolące, podrażnione gardło. Spożycie choćby łyżeczki pomagało jak ręką odjął. Od dawna preferuje tylko i wyłącznie naturalne sposoby leczenia.
A więc jak kształtowało się moje późniejsze zamiłowanie do miodów?
Po prostu przychylniej na nie spojrzałam. Nie raz człowiek miał typową "zachciankę" na słodkie. Czekolada i batoniki - staram się zniwelować ich ilość do minimum, poszukując zdrowszych i odpowiedniejszych zwolenników.
W ostatnich dniach września (dzień przed studencką przeprowadzką) uczciłam swoje wakacje obecnością na wydarzeniu tzw. Jarmarku Pszczelarskim organizowanym w moim regionie. Lubelszczyzna, Podlasie to idealne zakątki naszego kraju do promocji pszczelarskich wyrobów. Mniejsze zurbanizowanie, obecność natury - prawdziwy raj dla latających przyjaciół.
🐝🐝🐝
Ekologiczny miód wielokwiatowy Jukatan.
Miód zbierany z kwiatów rosnących na Półwyspie Jukatan w Meksyku stąd nazwa miodu Jukatan.
Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii. Wspomaga leczenie chorób serca pomaga w problemach z wątrobą. Pomaga poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Posiada sporą dawkę krzemu. Wpływa na piękny wygląd skóry, paznokci i włosów. Jak każdy miód wspomaga leczenie przeziębień i infekcjach dróg oddechowych.
🐝🐝🐝
Delikatny smak z lekko cytrusową nutą. Ze względu na łagodny aromat polecany jest jako słodki dodatek do deserów, jogurtów i napojów.
Ma silne właściwości oczyszczające i uspokajające. Łagodzi roztrój żołądka wywołany przez stres.
🐝🐝🐝
Powstaje z pyłku zbieranego przez pszczoły z kwiatów lawendy. Intensywny zapach, lekko korzenny o nieco gorzkim smaku.
Dzięki dużej ilości olejków eterycznych posiada właściwości regenerujące, antyseptyczne i odprężające.
🐝🐝🐝
Łagodny kremowy miód o lekko owocowym i słodkim smaku.
Pomaga przy leczeniu dolnych i górnych dróg oddechowych. Wpływa korzystnie na żołądek i na stan jelit.
Jest doskonałym dodatkiem do deserów
🐝🐝🐝
Wyrazisty, aromatyczny smak o lekko ziołowym zapachu.
Zawiera witaminę A,E,PP żelazo i mangan. Zalecany przy problemach z układem pokarmowym i do stosowania na zewnętrzne rany, który przyspiesza gojenie. Doskonale sprawdza się podczas przeziębienia i grypy, wykazuje właściwości wykrztuśne.
Co mogę powiedzieć o miodkach marki Złota Kraina?
Pomimo, że ich formuła bazuje na nadrzędnym składniku - naturalnym miodzie, każdy słoiczek wyróżnia inna kompozycja zapachowa i nuta smakowa. Nektar z kwiatów bio, kolendry, słonecznika, pomarańczy i dzikiej lawendy powodują oryginalność i różnorodność uwodząc nasze zmysły i doznania smakowe.
Z wymienionych wersji największe nadzieje pokładałam do miodu słonecznikowego. Słonecznik to nie tylko piękna roślina, ale i smaczny plon. Nie raz podjadam jego nasiona, a w ostatnim czasie bardzo często sięgam po nie dodając je do różnych potraw i deserów. Moje oczekiwania zostały w pełni zaspokojone; miód ma kremową konsystencje, nie jest zbyt słodki - można by nawet rzec, że posiada najmniej słodyczy spośród 5 debiutantów, co nie umniejsza jego łagodnych walorów smakowych. Z chęcią po niego sięgam, kiedy chce zakosztować czegoś słodkiego, w umiarkowanym tego słowa znaczeniu.
Największą wyrazistością zapachu cechuje się miód kolendrowy i z dzikiej lawendy. Przy czym ten pierwszy posiada zapach, który mogłabym porównać do "ziołowego", natomiast dzika lawenda to połączenie ostro-słodkie. Przenikliwość nut zachęca do skosztowania miodków by zweryfikować czy zostało to odwzorowane w smaku. Ich wyborność definiuje się przede wszystkim nasyceniem słodyczy, mocnym i charakterystycznym smakiem. Myślę, że każdy byłby w stanie wyodrębnić poszczególny smak na tle pozostałych.
Miodek z kwiatów Bio otrzymałam w zupełności skrystalizowany. To pełna gwarancja i dowód, że produkt jest w pełni naturalny.
Miód w formie stałej nie stanowi dla mnie żadnego problemu, po prostu nie jestem w stanie nabrać go na łyżeczkę.
W trakcie testów znalazłam sposób na przywrócenie płynnej konsystencji umieszczając konkretną ilość miodku na gorącym pieczywie - jak widzicie dla chcącego nic trudnego by zorganizować sobie wymarzony posiłek. Miodek posiada delikatny, zmysłowy zapach kwiatów. Bardzo przyjemny; czasami otwieram tylko i wyłącznie po to by go poniuchać.
Idealny dla wielbicieli/ koneserów delikatnych miodów pod względem walorów smakowych.
Miodek pomarańczowy zapachem zbliżony jest do miodu lipowego. Pod względem barwy - ciemno, brunatno nasycony. Wyczuwalna nuta pomarańczy czyni miodek unikatowym, to samo można powiedzieć odnośnie jego smaku. W kilku słowach - delikatno, intensywno, słodki. Nie potrzeba wielu określeń - prostota słów sugeruje wszystko!
Jak przechowywać miodki?
Warto wiedzieć, że miód stopniowo się starzeje zatracając swoje wartości biochemiczne. Miód posiada naprawdę długi termin przydatności. Jeśli jest odpowiednio przechowywany, jego trwałość może być niemal nieskończenie długa. Jednak aby utrzymał on swoje właściwości, należy go przechowywać w specjalnych warunkach. Bardzo ważne jest, aby trzymać go w zacienionym miejscu - szafce/ lodówce i starać się, by nie był on narażony na promienie słoneczne. Ważny jest także pojemnik w jakim jest przechowywany. Szczelny słoik to najlepsze rozwiązanie. Plastik, metal w kontakcie z miodem mogą wpłynąć na proces utlenienia miodu. Temperatura jest tutaj bardzo istotnym czynnikiem. Dobrze, gdyby w miejscu, w którym miód jest przechowywany, wynosiła ona od 8 do 10 stopni Celsjusza. Kiedy sięga ok. 17-18 stopni, miód zaczyna przemieniać się w krupiec. Z kolei temperatura wynosząca mniej niż 0 stopni Celsjusza ogranicza krystalizację, a także zatrzymuje procesy chemiczne. Podgrzany powyżej 40 st. C traci swoje lecznicze właściwości - dlatego najzdrowszy jest jedzony na surowo, po prostu łyżeczką albo rozpuszczony, ale w chłodnym płynie. Bardzo wartościowym napojem jest woda z miodem i cytryną.
Tworząc zdjęcia do dzisiejszego posta nie omieszkałam popróbować otrzymanych miodków. Forma podania? Jedna z najprostszych by nie umknął wyjątkowy smak miodku. Na pełnoziarnistym miodowym chlebku, przypadek? To musiało być pisane z góry :D
Oczywiście jak to na smakosza przystało tuż po otrzymaniu paczuszki otworzyłam wszystkie miodki. Jednak nie wyobrażałam sobie publikacji posta bez ponownego spróbunku. No cóż należało na nowo zweryfikować swoje spostrzeżenia. 5 miodków - 5 zupełnie innych kompozycji rozbudzających i zaspokajających pragnienie kubków smakowych.
Nie będę ukrywać troszkę się zasłodziłam; moja rada - z takimi testami trzeba uważać :D
Marka posiada 8 gatunków miodów, zestaw prezentowy (składający się z 3 miodów o gramaturze 50 ml) - idealny na prezent i syrop z agawy. To od Was zależy po jaką kompozycję sięgnięcie, ze swojej strony szczerze polecam!
ZŁOTA KRAINA - KLIK
FACEBOOK - Złota Kraina
INSTAGRAM - zlota.kraina
Dla czytelników bloga marka wystosowała specjalną, 10% zniżkę na zakup wymarzonego miodu. Kupon rabatowy - ECH10
Dobrze kochani zmykam przejrzeć nowości na Waszych blogach! Pa! Pa!
1. Poszukujecie odpowiedników tradycyjnych słodkości? Czy miód króluje w Waszym jadłospisie? W jakiej formie, jako dodatek, a może baza przyrządzanych potraw/ deserów?
2. Jaka kompozycja zainteresowała Was najbardziej?
3. Miód konwencjonalny czy ekologiczny? Zwracacie uwagę na tę kwestię podczas zakupu?
Uwielbiam miody, chętnie przetestowałabym każdy z nich, Ciekawi mnie kolendrowy:)
OdpowiedzUsuńNa taką pogodę herbata z miodem i cytryną to świetna opcja ! Kiedyś miód w bardziej stałej konsystencji jadłam sam bez niczego :p
OdpowiedzUsuńby-tala.blogspot.com
omom kocham miodek:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam herbatę z miodem i kawę również słodzę miodkiem :)
OdpowiedzUsuńU mnie miód się sprawdza ,ale tylko jako dodatek do wszelkich słodyczy 😉😁
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam go "solo" i raczej sie nie skuszę
Pozdrawiam
Lili
Ja dodaje miodek jako słodzik haha :D
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
ja bardzo lubię herbatę z miodem ;)
OdpowiedzUsuńJak za słodkościami nie przepadam, tak miody uwielbiam.������
OdpowiedzUsuńSzczerze, nie wiedzialam, ze sa miody o roznych smakach/dodatkach o.O myslalam, ze sa tylko takie zwykle, moglabym sprobowac niektorych z powyzszych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód szczególnie z mlekiem mniam! Nie wiem jaki jest dla mnie lepszy, oba chyba lubię 🤔♥️
OdpowiedzUsuńNie ważne jaki ja zawsze miód dodaje zamiast cukru ... ale w sumie pszczoły karmione są cukrem.. więc w sum,ie nie wiem ;p
OdpowiedzUsuńZjadlabym je wszystkie! Jestem fanką miodów.
OdpowiedzUsuńuwielbiam miody! zawsze zaopatrzam się w kilka słoików na zimę (właśnie otworzyłam ostatni :P chyba muszę dokupić ;)) teraz czaję się na miód kremowany z malinami. to musi być pyyyyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne opakowania! Ja za miodami nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńhttps://redamancyy.blogspot.com/
Ja czasami słodzę miodem herbatę, ale miodu pomarańczowego i z dzikiej lawendy nigdy nie próbowałam. Z pewnością są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za miodem, ale mój Tato jak prawdziwy Kubuś Puchatek uwielbia miodek. :D
OdpowiedzUsuńPrzesyłam Ci słoneczne pozdrowienia! ;)
Jakże duża wiedza na temat miodów. Nie słyszałam o miodzie kolendrowym
OdpowiedzUsuńalbo z dzikiej lawendy.
Pozdrowienia.
O, mniam! Uwielbiam miody. Już czuję, że te by mi posmakowały, ze względu na wysoką jakość, o której piszesz. Muszę zajrzeć do asortymentu firmy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚliczne opakowania!
OdpowiedzUsuńAmazing! Really love natural honey. The taste is so great!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
mmm wyglądają przepysznie :) jestem ciekawa ich smaku.
OdpowiedzUsuństay-possitive.blogspot.com
Próbuję swoich sił na yt, będzie mi miło jeśli zajrzysz i coś po sobie zostawisz
https://youtu.be/k3yDlVK7H9k
Ten lawendowy pewnie świetnie pasowałby do herbaty. Zaciekawiły mnie te smaki, chyba skorzystam z oferty
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód, każdy wariant z przedstawionych przez Ciebie wydaje się być mega! <3
OdpowiedzUsuńSkusiłaś mnie na zakup :)
Kocham miodek i...mój tata ma swoje ule. 😍 Bardzo fajny wpis, który jest mega szczegółowy plus informacje o pszczołach- sztosik. 💪
OdpowiedzUsuńMiody zimą są u mnie na porządku dziennym. Uwielbiam takie z dodatkami smakowymi - np z cynamonem <3 ALe nie miałam pojęcia, że MG też ma swoje produkty :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam miód. Zwłaszcza taki prosto od pszczół!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://www.mateuszmagiera.pl/aliexpress/paczki-z-ali-6-etui-mofi/